Jsou plné antioxidantů

Předpokládá se, že borůvky mají jednu z nejvyšších hladin antioxidantů mezi ovocem. Hlavní antioxidační sloučeniny v borůvkách patří do skupiny polyfenolických antioxidantů zvaných flavonoidy. Bylo prokázáno, že borůvky přímo zvyšují hladinu antioxidantů v těle.

Borůvky snižují krevní tlak

Borůvky mají významné výhody pro lidi s vysokým krevním tlakem, který je hlavním rizikovým faktorem srdečních onemocnění. V osmitýdenní studii zaznamenali obézní lidé, kteří byli ve vysokém riziku srdečních onemocnění, 4 až 6% snížení krevního tlaku po konzumaci 50 gramů borůvek denně.

Zlepšují mozkové funkce

Oxidační stres může urychlit proces stárnutí mozku, což negativně ovlivňuje mozkové funkce. Desetiletá studie na více než 16 000 starších lidech odhalila, že pravidelná konzumace borůvek a jahod je spojena se zpožděním duševního stárnutí až o 2,5 roku.

Snižují hladinu cholesterolu v krvi

Oxidace „špatného“ LDL cholesterolu je klíčovým krokem v rozvoji srdečních chorob. Antioxidanty v borůvkách jsou silně spojeny se sníženými hladinami oxidovaného LDL. Denní příjem 50 gramů borůvek snížil hladinu LDL cholesterolu o 27 %.